Co do moich przebiegów na razie będzie to 80% miasto, 20% trasa. Dlatego prawdopodobnie szukać będę 2.3 może nawet z lpg. Po prostu strasznie podoba mi się dźwięk tego silnika i moc plus moment obrotowy
Klekot prawdopodobnie dostawałby non stop po tyłku kisząc się w mieście. Aczkolwiek 2-3 razy w tyg prawdopodobny będzie wyjazd poza miasto (jakieś 200km w dwie strony). Szukam też mocniejszej wersji Tolka ze względu na wszędobylskich "kozaków" w wypasionych służbówkach lub jakiś rozpadających się BMW. W tej chwili użytkuję Astrę, której brakuje trochę pary (czasem przy wyprzedzaniu ktoś dieslem mocniej kopnie i zostaję na lewym pasie co przyprawia mnie o szewską pasję najchętniej wylazłbym i otłukł mu twarz). Teraz takie pytanie trochę poza tematem, wersja 2.3 ma dwumas? Jak tam wygląda z trwałością?

mariusz88 pisze:DzieX, ja natomiast miałem okazję sprawdzić z czystej ciekawości i jadąc na odcinku Zambrów-Białystok-Białystok-Zambrów x 2 ( zawoziłem dziewczynę na uczelnię rano wracałem do domu i wieczorem ją odbierałem)z prędkością 100km/h na tempomacie
To raczej pesymistyczny wariant jeżeli chodzi o trase i powód do zaniepokojenia.Zdrowe TDI w trasie jadące tak jak ty w podanym przykładzie spala ok.4,5l ON/100km.mariusz88 pisze:kolego przeglądam na forum nie tylko dział dotyczący benzyny i po tym wnioskuję że założenie spalania 5ltr na 100km dla silnika o mocy 110 KM jest wersją dość optymistyczną przy prędkości którą podałem

Jak już mówiłem trasy będą robione aczkolwiek nie w takiej ilości jak do tej pory
Jeżeli patrzyłbym pod kątem ekonomii tylko i wyłącznie to szukałbym jakieś wersji 1.6 16V LPG
W tej chwili Astra pali w trasie 9-10l gazu a w mieście do 12l, więc czy będzie spalanie podobne albo większe nawet o te 2-3l w mieście to nie ma tragedii
Dobrze, że to nie Wrocław, gdzie najlepszym wyborem byłby rower

ja też miałem dość cwaniaków jak pisałeś i szlak mnie trafiał jak mi brakowało mocy w poprzednim aucie, nie wspominając o wyposażeniu(mazda 323F BA 1,5 16V 88KM), seat z 2,3 rozwiązał problem nie nadwyrężając jak do tej pory kondycji mojego portfela
co do tego, że auto grzeje się w korkach to ja akurat nie potwierdzę, ponieważ miałem okazję w niejednym korku stać latem i nawet przy +25czy30 i włączonej klimie auto mi się nie zgrzało, wzorowo trzymało 90st, fakt, że wentylatory się włączały, a z racji na ich rozmiar trochę hałasu robią ale nie miałem do tej pory problemów z za wysoką temperaturą