Pęknięta szyba - lecące kamyki z ciężarówki

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
b
byrt
Forumowicz

Post autor: byrt »

Wczoraj wyjechałem z miasta, przejechałem może 500m, przy spokojnej jeździe 80km/h, z naprzeciwka jechała ciężarówka taka jak na zdjęciu poniżej, tyle że bez łyżki czy co tam ma, ale z podnoszoną patelnią. Droga nie była równa i mijając ją z paki poleciały kamyki które przewoziła, skutek tego to moja szyba pęknięta. Zaraz po tym jak dostałem kamykami zatrzymałem się, zobaczyłem szybę i w tył zwrot za ciężarówką. Dojechałem na osiedle do którego jechała, akurat wywalali kamyki z paki. Pytam gościa czy to nie powinno być zabezpieczone, tylko luzem leżało na pace, i mówię, że jego ładunek wybił mi szybę, usłyszałem od niego, że to niemożliwe i pytanie jak mu to udowodnię. Stwierdziłem - dzwonię na policję, gość cwaniak - "to dzwoń". Opisałem dyżurnemu sytuację, podałem nr rejestracyjny - kazali czekać. Typ z ciężarówki do środka i w długą, jechałem za nim 10km, po czym na wiosce na rondzie przejechał dwa kółka - chyba chciał sprawdzić czy za nim jadę, gdy się zorientował, że tak to wszędzie gdzie się dało dawał w p***ę, w zabudowanych wioskach po 100km/h jeździł, nagrałem 3 filmiki które to potwierdzają. W między czasie co chwilę dzwonił do mnie dyżurny, bo wysłał patrol za nami. W końcu mijając trzecią albo czwartą wioskę najpierw rozpędził się ciężarówką do prawie 100 i zaraz hamulec w podłogę i zjechał do lasu, stanąłem tylko na wjeździe z myślą, że patrol który za nami jechał nas dogoni. Zasięgu w telefonie 0, nawet na 112 nie szło zadzwonić. Zatrzymałem jakieś auto, które jechało drogą, ludzie z auta też bez zasięgu, ale stwierdzili, że wiedzą co to za białe ciężarówki jeżdżą i z jakiej firmy. Zrezygnowany wróciłem się trochę, żeby zasięg złapać, dodzwoniłem się do dyżurnego, który radził, żeby odpuścić wjeżdżanie do lasu za nimi bo i tak mogli wyjechać innym wyjazdem, a patrol z mojego miasta to już nie ich rejon, więc odpuścili. W dwóch sąsiednich rejonach zgłosili, że jak coś to ciężarówkę zatrzymać. A dyżurny poradził, że sprawa jest już odnotowana i żeby przyjść w poniedziałek.
Teraz moje pytanie, jak myślicie, jest jakakolwiek szansa, żeby samemu szyby nie wymieniać, a kierowca ciężarówki poniósł konsekwencje? Dodam, że w momencie, kiedy dostałem kamykami i się zatrzymałem, zatrzymała się też babka jadąca za mną, która zgodziła się być świadkiem.
I do tego pytanie, czy taki ładunek powinien być zabezpieczony? Chociażby przykryty czymś?
Kierowca ciężarówki pewnie miał coś na sumieniu, że zaczął uciekać.
Poniżej zdjęcie modelu ciężarówki i mojej szyby.
Obrazek
Obrazek

ps. Przepraszam, za długi tekst.
l
lolek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: lolek »

Ladunek powinien byc zabezpieczony. Kolezanka jechala za ciezarowka z ktorej sie sypalo i tez jej pekla szyba. Zglosila to na policje. Szybe zrobila na koszt ciezarowca.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

byrt, totalny buc z tego kierowcy... Prawo jest po Twojej stronie, a jak masz świadka i filmiki świadczące o niezgodnej z przepisami jeździe tego gościa to ma przekichane.
s
seeker84
Forumowicz

Post autor: seeker84 »

Szkoda szyby, ale mam nadzieję, że wszystko sie ułozy po Twojej myśli.
Z tego co wiem, każdy ładunek sypki musi byc zabezpieczony plandekami albo jakimis osłonami na pace, które zakrywają cały ładunek, a nie tylko burty ciężarówki.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Sony pisze:i filmiki świadczące o niezgodnej z przepisami jeździe tego gościa to ma przekichane.

Żebyś się nie zdziwił jak jeszcze on dostanie mandat za jazdę niezgodną z przepisami którą sam nagrał żeby jechać za tamtym plus uzywanie tel komórkowego podczas jazdy ;-)

Tak było w przypadku gości którzy nagrywali jadący 100 bez sygnałów radiowóz w zabudowanym :-)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Kitaj, jeśli telefon był w uchwycie samochodowym to nic mu nie zrobią ;) Gorzej, jeśli nie :P
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

tylko ze ani telefon ani licznik nie ma homologacji, ale jest podstawa żeby mu sprawdzić tacho :)
Poza tym masz nr rej. to co za problem znaleźć typa? Jeżeli świadek poświadczy to może Ci się uda zrobić szybę z jego OC. Bo jak nie to ani temu typowi nikt nic nie zrobi, ani Ty szyby nie dostaniesz.
Jeszcze Ci powiedzą, że chcesz wymusić.
b
byrt
Forumowicz

Post autor: byrt »

Dzisiaj rano sprawa zgłoszona na policję, najpierw dyżurny stwierdził, że nic z tym nie zrobię i żeby dzwonić do ubezpieczalni. Tam się nic nie dowiedziałem. Policjant poradził jeszcze że to co mogę to ubieganie się o ubezpieczenie z zarządu dróg, że droga krzywa i to ich wina (?). Na policji nalegałem na zgłoszenie sprawy, prokurent opisał sytuację, wziął dane, świadka też. Byłem w warsztacie po wycenę szyby, czekam na telefon od kogoś z policji i będą sprawdzać. Przyjmujący zgłoszenie stwierdził, że jeżeli kierowca ciężarówki się nie przyzna do tego, to pozostaje latanie po sądach.
Na filmikach niestety widać tylko, że jedzie za szybko (w zabudowanym 100km/h).
Nie będę odpuszczał, zobaczymy co dalej.
jakub_bb, dzięki za mały trop, będę nalegał na sprawdzenie tacho.
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

Wcisnę swoje 3 grosze.
Z mojego pkt. widzenia nie masz szans przy tych argumentach na wygraną. Droga przez mękę (polskie sądownictwo).

Co tutaj da sprawdzenie tacho? (po fakcie).
Nawet jeśli tarczka się znajdzie (bo zakładam że nie karta), to ciężko będzie udowodnić na którym odcinku, jaka prędkość była. Grubsza sprawa.
Rób jak uważasz, jeśli nawet się zdecydujesz na sprawe, to 3mam kciuki, ale na mój gust - bez zdjęcia ciężarówki, że jedzie bez plandeki zabezpieczającej - nic nie zdziałasz.

Apropo - poszukaj gościa, czy też samej ciężarówki. Skoro mają takie praktyki, (jazdy bez zabezpieczenia ładunku) to pewnie robią to cały czas. Ustaw się za gnojem, nakręć film, zatrzymaj gościa i krótka piłka. Płaci sam, czy policja-inspekcja.
l
lolek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: lolek »

Z policja trzeba bedzie walczyc. Z doswiadczenia wiem, ze beda splawiac kazdego kto im bedzie statystyki burzyl.
ODPOWIEDZ