Witam. Mam problem ponieważ od strony kierowcy podszybie mi odeszło od szyby ( około 10 cm ) Jest duży problem ponieważ po deszczu strona kierowcy pływa ;( Co zrobić żeby to naprawić ? Chciałem klejem do szyb przykleić podszybie do szyby ale ojciec mówił że nie klejem bo jak by coś się stało ( np zatkały kanaliki ) to trzeba rwać całe podszybie. To czym innym ? Klej będzie dobry ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 lut 2014, 10:08 przez futrosky, łącznie zmieniany 1 raz.
czyli one nie jest przyklejone tylko na zatrzaskach ? nie da rady wcisnąć. Po wciśnięciu zaraz spowrotem wyskakuje. Ten deszcz a potem mrozy zrobiły tą robotę.
Ktoś tu kiedyś na forum pisał, że kleił na jakąś masę uszczelniającą co potem bez problemu w razie czego można było usunąć bez śladu. Nie mogę tego teraz jakoś znaleźć.
Mi też podszybie lekko odstaje też gdzieś tak na długości ok. 10 cm. Czas i warunki atmosferyczne zrobiły swoje i tyle.
Mimo, że to odstaje to i tak i nic Ci nie powinno w aucie "pływać". Maskownica podszybia i tak nie jest szczelna i pod nią woda zawsze będzie. Może przez puszkę elek. po stronie kierowcy Ci się woda dostaje ?
eR pisze:Mi też podszybie lekko odstaje też gdzieś tak na długości ok. 10 cm. Czas i warunki atmosferyczne zrobiły swoje i tyle. Mimo, że to odstaje to i tak i nic Ci nie powinno w aucie "pływać". Maskownica podszybia i tak nie jest szczelna i pod nią woda zawsze będzie. Może przez puszkę elek. po stronie kierowcy Ci się woda dostaje ?
Podzielam Twoje zdanie
futrosky pisze:czyli one nie jest przyklejone tylko na zatrzaskach ? nie da rady wcisnąć. Po wciśnięciu zaraz spowrotem wyskakuje.
nie, nie. Woda leci za pedałami. Widać zdecydowanie jak za pedałami powstają krople i spływają w dół. Dodam że to się zaczeło od czasu kiedy właśnie odchodziło podszybie.
Hmm, a może kanalik się zatkał ?
PS. Próbowałem już na prawdę wcisnąć bardzo mocno ale nic z tego. Jutro jeszcze spróbuje.
futrosky, Przerabiałem problem wody. Rozbebeszyłem caluteńki środek żeby wszystkie przecieki wychwycić.
Woda nad pedałami wlewa się przez skrzyneczkę w podszybiu przez którą idą kable.
U mnie (anglik) podczas przekładki ktoś niestarannie zmienił stronami skrzyneczkę z wlotem powietrza do kabiny. Lało się też w silnik nawiewu.
A co do wciskania podszybia to uważaj bo mi tak szyba w piękny sposób strzeliła
futrosky, jak tylko zdejmiesz podszybie to od strony kierowcy jest skrzyneczka. Dla upewnienia się rozbierz tapicerkę pod kierownicą, poproś kogos by lał wodą po niej i dookoła niej a Ty od środka obserwuj czy napewno tamtędy się leje.
Co do wyskakującego podszybia to przedmuchaj szczelinę w którą wskakuje podszybie, dokładnie przetrzyj w plastiku ten zatrzask i zobacz czy nie jest wyrobiony
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
Małe pytanko czy muszę demontować całe podszybie jak poszedł mi wężyk od spryskiwaczy ?
Sytuacja wyglada tak, że zamiast 4 strumieni na spryskiwaczach mam 5. Idealnie pomiędzy jednym a drugim spryskiwaczem leje mi sie na szybę dodatkowy strumień.