Witam, jako że dużo osób pyta o to jak zrobić w tolku obrysówki ala USA napisze tutaj mały manual co i jak.
Dodam że taka ingerencja w światła jest nielegalna na polskich drogach.
Aby zrobić obrysówki potrzebujemy:
- żarówkę dwuwłóknową pomarańczową x2
http://allegro.pl/zarowka-pomaranczowa- ... a-mb1157na…
- około metr przewodu (lepiej mieć coś w zapasie)
- lutownice
- izolacje
- jeśli ktoś chce oprawke USA ( NIEWYMAGANE)
Więc tak, zaczynamy od przerobienia żarówek dwuwłóknowych tak aby pasowały do oryginalnych oprawek w tym celu trzeba przypiłować jeden z bolców które znajdują się na boku żarówek sami musicie zobaczyć który.
Gdy żarówka już bez problemu wchodzi w oprawkę należy przegiąć styk który jest w oprawce na jedną stronę tak aby dotykał jedynie jednego + żarówki (musicie dogiąć styk w tą stronę aby styk żarówki szedł do większego mocniejszego włókna).
Następnie trzeba do oprawki dołączyć + z postojówek (lub innych świateł zależy przy jakim momencie chcecie żeby obrysówki świeciły. na przerobienie oprawki jest parę sposobów ja zrobiłem to w ten sposób że wkręciłem w oprawkę wkręta gdy już zrobił się prowizoryczny gwint w oprawce skróciłem wkręta oraz spiłowałem jego szpic tak aby nie był za ostry przymocowałem do niego przewód który pociągnąłem od postojówek.
Trzeba jedynie uważać aby te dwa plusy w oprawce nie zwarły się bo spali bezpiecznik lub żarówkę, można spróbować je czymś oddzielić.
Na koniec wszystko ładnie zlutowałem zaizolowałem no i mamy światła z obrysem ala USA
W razie pytań pisać