Toledo Club Polska  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 72  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2010, o 17:45 
Witam...

Mam pewien problem (w moim mniemaniu).
Podczas ostatniego ochłodzenia zauważyłem, że auto trochę za wolno mi się nagrzewa (po około 10 km mam 80).
W lato prawie cały czas jeździł na 90 i to moim zdaniem jest ok.
Teraz temperatura mi się waha gdzieś tak od 75 do 85 - nie ma żadnych gwałtownych skoków czy coś w tym stylu więc myślę, że czujnik OK.
Druga sprawa to zauważyłem, że nawet jak ustawie MAX temp na climatroniku i moc nawiewu na max to z wielkim bólem samochód się nagrzewa. Nawiew niby zapierdziela ale wogóle nie daje ciepła na środkowe nawiewy, tylko troszkę na ten pod szybką i te boczne. Jak się przełączy na MIN temp to środkowym napierdziela powietrze jak szalone.

Może podpowiecie co zrobić?
Czy może to być spowodowane zaślepieniem EGR? Bo ostatnio się w to bawiłem i wydawało mi się, że to może przez to?

Pomożecie? :-)


Góra
  
 
PostNapisane: 26 października 2010, o 23:24 
Offline
Świeżak

Dołączył(a): 31 sierpnia 2010, o 20:52
Posty: 7
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:
Witam!

Chciałem wymienić czujnik temperatury. Obecnie mam czujnik o numerze 357919501A (koloru żółtego). Podobno już ich nie ma a są stosowane zamiennie czujniki o innym numerze (koloru niebieskiego). Ponoć nie warto też kupować innych czujników jak tylko oryginalne?

Bardzo proszę o porady.

Pozdrawiam!

_________________
Przemoo


Ostatnio edytowano 7 listopada 2010, o 21:14 przez Przemoo83, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2010, o 16:02 
Offline
Sponsor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Posty: 2338
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF+
Tak, tylko oryginal. Inne potrafia pokazywac bzdury. Kupowalem do AHF (nie wiem, czy tak samo jest w AFN) i sa 2 typy, w zaleznosci od wtyczki: kwadratowa lub pozaokraglana na rogach.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2010, o 21:34 
Offline
Forumowicz

Dołączył(a): 17 maja 2009, o 11:29
Posty: 40
Lokalizacja: lidzbark
Car:
Engine:
Wbijając w temat a gdzie on się znajduje, może jakaś fotka przy okazji Dzięki

[ Dodano: 2010-10-29, 21:39 ]
Chodzi mi o czujnik temperatury zewnętrznej który podaje sygnał do kompa czy grzać świece czy nie.


Ostatnio edytowano 29 października 2010, o 23:13 przez dzwonek17, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 22:10 
Offline
Sponsor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Posty: 2338
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF+
Swiece grzeja na podstawie temperatury silnika, a nie temperatury zewnetrznej. Czujnik masz z tylu silnika, blizej skrzyni biegow.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2010, o 12:00 
Offline
Forumowicz

Dołączył(a): 17 maja 2009, o 11:29
Posty: 40
Lokalizacja: lidzbark
Car:
Engine:
Serdecznie dziękuje za informacje .Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 listopada 2010, o 17:03 
Offline
Świeżak

Dołączył(a): 26 września 2010, o 22:44
Posty: 5
Lokalizacja: Zielona Góra
Car:
Engine:
Witam wszystkich. Odkąd mam moje Toledo męczy mnie jedna sprawa i nie wiem, czy to termostat, czujnik temperatury, czy może jeszcze coś innego?
Sprawa wygląda następująco:
Jak jadę powoli po mieście lub stoję w korku, ogólnie nie przemieszczam się szybko, to temperatura na wskaźniku w kabinie ma dobre wskazanie.. A jak jadę szybciej po trasie to wskaźnik spada na sam dół i boję się, że nie uruchamia się wtedy chłodnica, a jadąc w trasie nie mogę tego sprawdzić, bo po porostu tego nie słychać.. Przy wolnej jeździe wszystko jest okej, słyszę też, że chłodnica się włącza.. Proszę po pomoc, zanim wymienię masę niepotrzebnych rzeczy.
Moje auto to Toledo '97, 1.6, 74kw, 100 koni


Ostatnio edytowano 7 listopada 2010, o 20:35 przez Szaryyy, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2010, o 19:03 
Offline
Sponsor

Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Posty: 4280
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
A jak Ci sie wlacza ta chlodnica? ;)

U mnie jest wentylator i on zalacza sie dopiero gdy jest potrzeba, tj. gdy temp. plynu jest za wysoka (np. korki) lub zawsze gdy wlaczam klime.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2010, o 19:35 
Offline
Świeżak

Dołączył(a): 26 września 2010, o 22:44
Posty: 5
Lokalizacja: Zielona Góra
Car:
Engine:
No normalnie się włącza, jak temperatura skoczy za wysoko.. Ale jadąc po trasie wskaźnik w ogóle nie wskazuje temperatury i baaardzo mnie to martwi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2010, o 20:35 
Offline
Sponsor

Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Posty: 4280
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Normalnie to nie chlodnica, a wiatrak przed nia sie zalacza ;)

Czyli podczas dluzszej jazdy wskazowka temp. nie opuszcza bialego pola? Jezeli tak to czeka Cie najprawdopodobniej wymiana termostatu ktory nie domyka sie i plyn krazy w tzw. duzym obiegu i nie dogrzewa silnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 711 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL