FAQ       Zaloguj    Rejestracja    Download   



Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Poprzedni temat :: Następny temat
Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto
Autor Wiadomość
GangstaMarc
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-10, 17:45   

Witam...

Mam pewien problem (w moim mniemaniu).
Podczas ostatniego ochłodzenia zauważyłem, że auto trochę za wolno mi się nagrzewa (po około 10 km mam 80).
W lato prawie cały czas jeździł na 90 i to moim zdaniem jest ok.
Teraz temperatura mi się waha gdzieś tak od 75 do 85 - nie ma żadnych gwałtownych skoków czy coś w tym stylu więc myślę, że czujnik OK.
Druga sprawa to zauważyłem, że nawet jak ustawie MAX temp na climatroniku i moc nawiewu na max to z wielkim bólem samochód się nagrzewa. Nawiew niby zapierdziela ale wogóle nie daje ciepła na środkowe nawiewy, tylko troszkę na ten pod szybką i te boczne. Jak się przełączy na MIN temp to środkowym napierdziela powietrze jak szalone.

Może podpowiecie co zrobić?
Czy może to być spowodowane zaślepieniem EGR? Bo ostatnio się w to bawiłem i wydawało mi się, że to może przez to?

Pomożecie? :-)
 
 
Przemoo83 

Auto: Seat Toledo 1,9 TDI MAGNUS
Zabezpieczenie: 20030
Wiek: 31
Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-26, 23:24   Jaki czujnik temperatury do Toledo 1.9 TDI AFN

Witam!

Chciałem wymienić czujnik temperatury. Obecnie mam czujnik o numerze 357919501A (koloru żółtego). Podobno już ich nie ma a są stosowane zamiennie czujniki o innym numerze (koloru niebieskiego). Ponoć nie warto też kupować innych czujników jak tylko oryginalne?

Bardzo proszę o porady.

Pozdrawiam!
_________________
Przemoo
Ostatnio zmieniony przez koti 2010-11-07, 20:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vwir 


Auto: Toledo II AHF+
Zabezpieczenie: 12345
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 1154
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2010-10-27, 16:02   

Tak, tylko oryginal. Inne potrafia pokazywac bzdury. Kupowalem do AHF (nie wiem, czy tak samo jest w AFN) i sa 2 typy, w zaleznosci od wtyczki: kwadratowa lub pozaokraglana na rogach.
 
 
dzwonek17 

Auto: toledo II 1.9 tdi
Zabezpieczenie: 11111
Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 40
Skąd: lidzbark
Wysłany: 2010-10-29, 21:34   

Wbijając w temat a gdzie on się znajduje, może jakaś fotka przy okazji Dzięki

[ Dodano: 2010-10-29, 21:39 ]
Chodzi mi o czujnik temperatury zewnętrznej który podaje sygnał do kompa czy grzać świece czy nie.
Ostatnio zmieniony przez koti 2010-10-29, 23:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vwir 


Auto: Toledo II AHF+
Zabezpieczenie: 12345
Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 1154
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2010-10-30, 22:10   

Swiece grzeja na podstawie temperatury silnika, a nie temperatury zewnetrznej. Czujnik masz z tylu silnika, blizej skrzyni biegow.
 
 
dzwonek17 

Auto: toledo II 1.9 tdi
Zabezpieczenie: 11111
Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 40
Skąd: lidzbark
Wysłany: 2010-10-31, 11:00   

Serdecznie dziękuje za informacje .Dzięki
 
 
Szaryyy 

Auto: Toledo I 1,6
Zabezpieczenie: 12345
Wiek: 27
Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 5
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2010-11-06, 16:03   Wskazania temperatury w kabinie

Witam wszystkich. Odkąd mam moje Toledo męczy mnie jedna sprawa i nie wiem, czy to termostat, czujnik temperatury, czy może jeszcze coś innego?
Sprawa wygląda następująco:
Jak jadę powoli po mieście lub stoję w korku, ogólnie nie przemieszczam się szybko, to temperatura na wskaźniku w kabinie ma dobre wskazanie.. A jak jadę szybciej po trasie to wskaźnik spada na sam dół i boję się, że nie uruchamia się wtedy chłodnica, a jadąc w trasie nie mogę tego sprawdzić, bo po porostu tego nie słychać.. Przy wolnej jeździe wszystko jest okej, słyszę też, że chłodnica się włącza.. Proszę po pomoc, zanim wymienię masę niepotrzebnych rzeczy.
Moje auto to Toledo '97, 1.6, 74kw, 100 koni
Ostatnio zmieniony przez peter174 2010-11-07, 19:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szymekgd 
Sponsor

Auto: Toledo TDI AFN
Zabezpieczenie: 54321
Wiek: 41
Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 3743
Skąd: GA
Wysłany: 2010-11-06, 18:03   

A jak Ci sie wlacza ta chlodnica? ;)

U mnie jest wentylator i on zalacza sie dopiero gdy jest potrzeba, tj. gdy temp. plynu jest za wysoka (np. korki) lub zawsze gdy wlaczam klime.
 
 
Szaryyy 

Auto: Toledo I 1,6
Zabezpieczenie: 12345
Wiek: 27
Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 5
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2010-11-06, 18:35   

No normalnie się włącza, jak temperatura skoczy za wysoko.. Ale jadąc po trasie wskaźnik w ogóle nie wskazuje temperatury i baaardzo mnie to martwi.
 
 
szymekgd 
Sponsor

Auto: Toledo TDI AFN
Zabezpieczenie: 54321
Wiek: 41
Dołączył: 27 Lip 2010
Posty: 3743
Skąd: GA
Wysłany: 2010-11-06, 19:35   

Normalnie to nie chlodnica, a wiatrak przed nia sie zalacza ;)

Czyli podczas dluzszej jazdy wskazowka temp. nie opuszcza bialego pola? Jezeli tak to czeka Cie najprawdopodobniej wymiana termostatu ktory nie domyka sie i plyn krazy w tzw. duzym obiegu i nie dogrzewa silnika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Partnerzy forum:

 :: Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group ::  Template subEarth by Kisioł modified by Gilu & Slideroh :: 
Programosy