Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne

Moderatorzy: Sony, CYRULIK, remiq, Roxon40, peter174

Postprzez GangstaMarc » 10 października 2010, o 17:45

Witam...

Mam pewien problem (w moim mniemaniu).
Podczas ostatniego ochłodzenia zauważyłem, że auto trochę za wolno mi się nagrzewa (po około 10 km mam 80).
W lato prawie cały czas jeździł na 90 i to moim zdaniem jest ok.
Teraz temperatura mi się waha gdzieś tak od 75 do 85 - nie ma żadnych gwałtownych skoków czy coś w tym stylu więc myślę, że czujnik OK.
Druga sprawa to zauważyłem, że nawet jak ustawie MAX temp na climatroniku i moc nawiewu na max to z wielkim bólem samochód się nagrzewa. Nawiew niby zapierdziela ale wogóle nie daje ciepła na środkowe nawiewy, tylko troszkę na ten pod szybką i te boczne. Jak się przełączy na MIN temp to środkowym napierdziela powietrze jak szalone.

Może podpowiecie co zrobić?
Czy może to być spowodowane zaślepieniem EGR? Bo ostatnio się w to bawiłem i wydawało mi się, że to może przez to?

Pomożecie? :-)
GangstaMarc
 

Jaki czujnik temperatury do Toledo 1.9 TDI AFN

Postprzez Przemoo83 » 26 października 2010, o 23:24

Witam!

Chciałem wymienić czujnik temperatury. Obecnie mam czujnik o numerze 357919501A (koloru żółtego). Podobno już ich nie ma a są stosowane zamiennie czujniki o innym numerze (koloru niebieskiego). Ponoć nie warto też kupować innych czujników jak tylko oryginalne?

Bardzo proszę o porady.

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 7 listopada 2010, o 21:14 przez Przemoo83, łącznie edytowano 1 raz
Przemoo
Przemoo83
Świeżak
 
Posty: 8
Dołączył(a): 31 sierpnia 2010, o 20:52
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:
Gender: Brak

Postprzez vwir » 27 października 2010, o 16:02

Tak, tylko oryginal. Inne potrafia pokazywac bzdury. Kupowalem do AHF (nie wiem, czy tak samo jest w AFN) i sa 2 typy, w zaleznosci od wtyczki: kwadratowa lub pozaokraglana na rogach.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2284
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: Seat Toledo
Engine: 1M AHF+
Gender: Brak

Postprzez dzwonek17 » 29 października 2010, o 21:34

Wbijając w temat a gdzie on się znajduje, może jakaś fotka przy okazji Dzięki

[ Dodano: 2010-10-29, 21:39 ]
Chodzi mi o czujnik temperatury zewnętrznej który podaje sygnał do kompa czy grzać świece czy nie.
Ostatnio edytowano 29 października 2010, o 23:13 przez dzwonek17, łącznie edytowano 1 raz
dzwonek17
Forumowicz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 17 maja 2009, o 11:29
Lokalizacja: lidzbark
Car:
Engine:
Gender: Brak

Postprzez vwir » 30 października 2010, o 22:10

Swiece grzeja na podstawie temperatury silnika, a nie temperatury zewnetrznej. Czujnik masz z tylu silnika, blizej skrzyni biegow.
Avatar użytkownika
vwir
Sponsor
 
Posty: 2284
Dołączył(a): 20 listopada 2009, o 10:58
Lokalizacja: okolice Krosna
Car: Seat Toledo
Engine: 1M AHF+
Gender: Brak

Postprzez dzwonek17 » 31 października 2010, o 12:00

Serdecznie dziękuje za informacje .Dzięki
dzwonek17
Forumowicz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 17 maja 2009, o 11:29
Lokalizacja: lidzbark
Car:
Engine:
Gender: Brak

Wskazania temperatury w kabinie

Postprzez Szaryyy » 6 listopada 2010, o 17:03

Witam wszystkich. Odkąd mam moje Toledo męczy mnie jedna sprawa i nie wiem, czy to termostat, czujnik temperatury, czy może jeszcze coś innego?
Sprawa wygląda następująco:
Jak jadę powoli po mieście lub stoję w korku, ogólnie nie przemieszczam się szybko, to temperatura na wskaźniku w kabinie ma dobre wskazanie.. A jak jadę szybciej po trasie to wskaźnik spada na sam dół i boję się, że nie uruchamia się wtedy chłodnica, a jadąc w trasie nie mogę tego sprawdzić, bo po porostu tego nie słychać.. Przy wolnej jeździe wszystko jest okej, słyszę też, że chłodnica się włącza.. Proszę po pomoc, zanim wymienię masę niepotrzebnych rzeczy.
Moje auto to Toledo '97, 1.6, 74kw, 100 koni
Ostatnio edytowano 7 listopada 2010, o 20:35 przez Szaryyy, łącznie edytowano 1 raz
Szaryyy
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 września 2010, o 22:44
Lokalizacja: Zielona Góra
Car:
Engine:
Gender: Brak

Postprzez szymekgd » 6 listopada 2010, o 19:03

A jak Ci sie wlacza ta chlodnica? ;)

U mnie jest wentylator i on zalacza sie dopiero gdy jest potrzeba, tj. gdy temp. plynu jest za wysoka (np. korki) lub zawsze gdy wlaczam klime.
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4289
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Gender: Brak

Postprzez Szaryyy » 6 listopada 2010, o 19:35

No normalnie się włącza, jak temperatura skoczy za wysoko.. Ale jadąc po trasie wskaźnik w ogóle nie wskazuje temperatury i baaardzo mnie to martwi.
Szaryyy
Świeżak
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 września 2010, o 22:44
Lokalizacja: Zielona Góra
Car:
Engine:
Gender: Brak

Postprzez szymekgd » 6 listopada 2010, o 20:35

Normalnie to nie chlodnica, a wiatrak przed nia sie zalacza ;)

Czyli podczas dluzszej jazdy wskazowka temp. nie opuszcza bialego pola? Jezeli tak to czeka Cie najprawdopodobniej wymiana termostatu ktory nie domyka sie i plyn krazy w tzw. duzym obiegu i nie dogrzewa silnika.
szymekgd
Sponsor
 
Posty: 4289
Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Gender: Brak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: tomek005 i 0 gości