Toledo Club Polska  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2010, o 12:31 
Offline
Świeżak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 października 2010, o 11:02
Posty: 9
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Car:
Engine:
Witam. Mam podobny problem tylko że ja normalnie mogę silnik odpalić. Toledo 1.6 1996r. Wskazówka od temperatury w ogóle się nie podnosi, mryga czerwona lampka po przejechaniu kilku km, wentylator się załącza wszystko ok, tylko ta wskazówka. Czujnik temperatury wymieniony, dalej ten sam problem. Pozdrawiam.

_________________
Forum Kanciatych Ibizek www.021a.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2010, o 12:49 
Offline
Sponsor

Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Posty: 4280
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Seata napisał(a):
Witam. Mam podobny problem tylko że ja normalnie mogę silnik odpalić. Toledo 1.6 1996r. Wskazówka od temperatury w ogóle się nie podnosi, mryga czerwona lampka po przejechaniu kilku km, wentylator się załącza wszystko ok, tylko ta wskazówka. Czujnik temperatury wymieniony, dalej ten sam problem. Pozdrawiam.


Kontrolka sygnalizuje niski poziom plynu chlodniczego. Skoro wskazowka sie nie podnosi to moze termostat sie nie zamyka, ale w takim wypadku raczej nie powinien zalaczac sie wentylator, moze to pompa wody padla i nie ma obiegu? Ogrzewanie jest?

[EDIT]
Doczytalem w instrukcji,ze kontrolka sygnalizuje rowniez zbyt wysoka temp. plynu chlodzacego, wiec jezeli poziom jest dobry to sprawdz czy uklad nie jest zapowietrzony i pompe wody.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 października 2010, o 21:35 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 września 2009, o 20:13
Posty: 21
Lokalizacja: Łomża/Olsztyn
Car:
Engine:
w benzyniaku jest na końcu węża z płynem chłodzącym tuż przed blokiem silnika, czujnik z żółtą obwódką, 4pinowa wtyczka
czujnik można sprawdzić
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 października 2010, o 23:23 
Offline
Świeżak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 października 2010, o 11:02
Posty: 9
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Car:
Engine:
szymekgd Ogrzewanie jest. Znajomy powiedział mi że może też byś gdzieś przerwany kabel od czujnika temperatury. Sprawdzę najpierw kable. Płyn mam pomiędzy min/max to raczej odpada. Jest jeszcze jakiś może drugi czujnik co warto go sprawdzić ? Pozdrawiam

_________________
Forum Kanciatych Ibizek www.021a.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2010, o 08:26 
Offline
Sponsor

Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Posty: 4280
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Seata napisał(a):
szymekgd Ogrzewanie jest. Znajomy powiedział mi że może też byś gdzieś przerwany kabel od czujnika temperatury. Sprawdzę najpierw kable. Płyn mam pomiędzy min/max to raczej odpada. Jest jeszcze jakiś może drugi czujnik co warto go sprawdzić ? Pozdrawiam


Poczytaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1282695.html ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2010, o 23:40 
Offline
Świeżak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 października 2010, o 11:02
Posty: 9
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Car:
Engine:
Dziękuje . Dzisiaj doszedłem do wszystkiego. Znajomy mi posprawdzał kable...wszystko ok. Sprawdziłem licznik i tu sie zaczeły przygody:) Wskazówka temperatury się zawiesiła i ciężko chodziła, porsuszałem ją troche i problem znikł. Temperature pokazuje normalnie ale dioda dalej mryga także stawiam na termostat. Myśle że jak go wymienie to dioda przestanie migać. Przy tej pogodzie załącza sie wiatrak i myśle że to nie normalne także stawian ma termostat. Dzieki za rady, pozdrawiam. Oczywiscie zdam relacje czy problem znikł :)

_________________
Forum Kanciatych Ibizek www.021a.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2010, o 23:50 
Offline
Sponsor

Dołączył(a): 27 lipca 2010, o 14:22
Posty: 4280
Lokalizacja: Gdynia
Car:
Engine:
Moze sie myle, ale czujnik temp. jest na duzym obiegu i termostat nie ma wplywu na przegrzewanie sie plynu, szczegolnie przy tej pogodzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 października 2010, o 19:13 
Offline
Świeżak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 października 2010, o 11:02
Posty: 9
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Car:
Engine:
Wszystko działa, coś z tą wskazówka nie tak było ponieważ znowu sie zawiesiła. A teraz temperature pokazuje normalnie i lampka nie mryga także z termostatem narazie sobie odpuszcze. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam :)

_________________
Forum Kanciatych Ibizek www.021a.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lutego 2011, o 18:00 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 marca 2010, o 12:06
Posty: 221
Lokalizacja: Lublin
Car:
Engine:
Ostatnio w moim toledo pojawił się sporadyczny błąd czujnika temperatury silnika.
Wiele nie myśląc postanowiłem go poszukać i wymienić, ale tu niespodzianka...
Czujnik przy termostacie - okazało się że jest (4 pinowy czarny) jak Bóg przykazał, tylko że nie podłączony. Nie widać żadnej wtyczki która mogłaby odczepić się od niego.
Silnik błędy czujnika łapie tylko czasem, a na VAGu wyszło że pokazuje poprawnie temperaturę (na liczniku także).
Czy ktoś wie coś w tym temacie gdzie szukać innego czujnika w tym silniku?
Ciężko jest znaleźć przy nim cokolwiek bo ciasno jak cholera wokół tego silnika a ginekologii nie studiowałem....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 lutego 2011, o 18:17 
Offline
Forumowicz

Dołączył(a): 20 maja 2008, o 21:37
Posty: 250
Lokalizacja: HAJNÓWKA
Car:
Engine:
Dziwna sprawa, bo to właśnie ten 4 pinowy daje wskazanie na zegar. Obok jego powinien być jeszcze jeden czujnik na dwa piny, tylko nie wiem od czego on jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL