Temperatura oleju w 1L

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Temperatura oleju w 1L

Post autor: szymekgd »

Szukalem, ale nic na forum nie znalazlem,wiec:

Pytanie glownie do posiadaczy 1L TDI z mfa, jaka macie temp. oleju przy spokojnej jezdzie (miasto) i na trasie (120-160km/h)?

Przegonilem dzis auto na dluzszym odcinku do 160km/h i sie zdziwilem, temp. oleju skoczyla do 110st., temp. silnika tez poszla ponad 90st., troche to dla mnie dziwne, przeciez wentylatory (dzialaja przy klimie,sprawdze na krotko wieczorkiem) powinny ja zbic do ok.90st.
B
Bonbini
Forumowicz
Auto: Był 1L
Model: 1.9 1Y

Temperatura oleju w 1L

Post autor: Bonbini »

Myślę, że przy takiej pogodzie (+25'C i więcej) temp silnika podnosi się wyżej niż normalnie. Ostatnio gnałem na A1 160km/h i na wskaźniku u siebie miałem ostatnią kręskę białą przed kreską czerwoną :-) Nie ma się czym przejmować, a wentylator włącza się z przerwami, bo nie chodzi wtedy non stop.
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Temperatura oleju w 1L

Post autor: remiq »

To jest taki error w 1L, że czujnik temperatury w chłodnicy (sterujący wiatrakiem) jest jakieś 57/67cm (wąska/szeroka) od wlotu i wylotu płynu i czasem nie wie, że jest za ciepło, bo chłodnica zdąży się na tym odcinku wychłodzić. I wtedy jak się nie otwiera do końca termostat, albo chłodnica zarośnie syfem, to się przegrzewa, bo czujnik sobie śpi w najlepsze. Odpływ powinien być po przeciwnej stronie (obok czujnika), wtedy problem by moim zdaniem zniknął.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
B
Bonbini
Forumowicz

Temperatura oleju w 1L

remiq pisze:albo chłodnica zarośnie syfem

remiq, ja mam nową chłodnicę, niezarośniętą syfem i temp mam wysoko czasem - normalka przy upałach ;-)
s
szymekgd
Forumowicz

Temperatura oleju w 1L

Post autor: szymekgd »

remiq, u mnie czujnik zalaczania wentylatorow jest na gornym wezu i ok. 10cm od chlodnicy ;)

Bonbini, wlasnie, normalka, ale co najmniej dziwna, przeciez przy duzej predkosci i otwartym termostacie (na V biegu obroty nie sa wysokie) teoretycznie plyn w ukladzie powinien sie szybciej chlodzic ;)
B
Bonbini
Forumowicz

Temperatura oleju w 1L

U mnie przy 160km/h obroty są spore,bo max mogę jechać 175 ;-) Dlatego u mnie się grzeje bardziej niż u Ciebie. Mamy inne przełożenia w skrzyniach.
ODPOWIEDZ