Świece żarowe

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Świece żarowe

Post autor: szymekgd »

tomason2 pisze:A jaki problem wykręcić ? Wtedy mamy 100% pewność.

Jak ktos ma odpowiedni sprzet i umiejetosci to zaden, jezeli nie to moze skonczyc sie spora kaska za wykrecanie urwanej swiecy lub co gorsza sciaganiem glowicy.
Wiem co pisze, bo wymienialem swiece miesiac temu w warsztacie i majstry mieli duzy problem z odkreceniem jednej sztuki.
m
marcopolo37
Forumowicz

czas podgrzewania świec toledo 1M

Post autor: marcopolo37 »

witm ponownie ,czy to normalne że świece grzeją do uzyskania ok.70stopni temperatury przez silnik(1,9 AHF z 2000r)przy tej temp.dopiero brak zasilania świec?
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 tdi AHF

Świece żarowe

Post autor: piotrek148 »

Witam.
Na co mogą mieć wpływ niesprawne( zużyte) świece żarowe? Napewno na rozruch. A czy zużyte świece moga mieć wpływ na trzesienie silnikiem? Tak mi niedawno zasugerował mechanik.

Momentami odczuwam wibracje (delikatne trzesienie budą) podczas jazdy lub postoju. NA początek chce zacząc od wymiany swiec - napewno nie zaszkodzi bo odkąd temperatura spadła to troche gorzej odpala.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Świece żarowe

Post autor: kornat »

marcopolo37 pisze:czy to normalne że świece grzeją do uzyskania ok.70stopni temperatury przez silnik

Świece w głowicy to nie jak masz na myśli świece w układzie chłodzenia to tak.
piotrek148 pisze:A czy zużyte świece moga mieć wpływ na trzesienie silnikiem?

Jeżeli jest to zaraz po rozruch to owszem. Jak po rozgrzaniu dalej telepie to co innego będzie powodowało.
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Model: 1.9 tdi AHF

Świece żarowe

Post autor: piotrek148 »

kornat pisze:Jeżeli jest to zaraz po rozruch to owszem. Jak po rozgrzaniu dalej telepie to co innego będzie powodowało.

Do wymiane mam tez napinacz paska klinowego bo rzegocze a jeśli nie pomoże to przyjże sie poduszkom
a
adamwwy

Re: czas podgrzewania świec toledo 1M

Post autor: adamwwy »

marcopolo37 pisze:witm ponownie ,czy to normalne że świece grzeją do uzyskania ok.70stopni temperatury przez silnik(1,9 AHF z 2000r)przy tej temp.dopiero brak zasilania świec?

U mnie w Vento grzeją do 70st. lub przez 2.5 minuty w zależności od tego co nastąpi szybciej i z tego co wiem to tak ma być. Przypuszczam, że u Ciebie też.
s
szymekgd
Forumowicz

Świece żarowe

Post autor: szymekgd »

adamwwy, cos szybko Ci sie silnik nagrzewa ;) W tdi swiece dogrzewaja przez max 4 min,lub do 2500obr,lub gdy plyn chlodzacy osiagnie temp. 30st.
a
aroo26

Świece żarowe

Post autor: aroo26 »

załóżmy, że mam zastrzeżenie co do jednej swiecy - wymieniac wszystkie czy tylko ta jedna? slyszalem opinie ze nalezy wymieniac zawsze caly komplet
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Świece żarowe

Post autor: kornat »

aroo26, zawsze cały komplet, ponieważ za nie długi czas pójdzie kolejna sztuka i znowu problem.
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

Świece żarowe

Post autor: bartekmk »

ja mialem problem z 2 i tylko te wymienilem. swieca nie kosztuje 5zł i jak działa to po co wymieniac?
ODPOWIEDZ