[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Wszystko o silnikach benzynowych

Moderatorzy: Robo, Sony, CYRULIK, remiq, Roxon40, peter174

[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Postprzez Lux-Toledo » 12 stycznia 2019, o 17:23

znalazłem trochę czasu aby popracować przy tym silniku,
a więc tak,
zamówione części przyszły i zostały już wymienione czyli filtr i pompa,ale nie odpalił więc uniosłem dwa wtryski które się da i wyraźnie widać paliwo,więc uznałem że w pozostałych dwóch też jest paliwo,więc nie wiadomo czy potrzebnie to wymieniałem,
iskra też jest.
raczej nie pomyliłem kolejności przewodów wysokiego napięcia,ale to sprawdzę w pierwszej kolejności.
jaka jest kolejność zapłonu i który cylinder jest oznaczony jako pierwszy?
to ciśnienie w cylindrach to może być to bo nie jestem pewien czy wałek rozrządu się obraca.
może jest zerwany klin na kole zębatym,dokładnie nie wiem jak jest połączone koło z wałkiem rozrządu.
wałka nie widać pod korkiem wlewu oleju.
nie wiem czy jest kolizyjny czy bezkolizyjny.

EDIT:
kolejność zapłonu sprawdziłem i jest 1-3-4-2 czyli dobrze,jedynka od rozrządu ,czwarty od skrzyni,
nie ma dostępu do dwóch cylindrów środkowych 2 i 3 więc tam iskry i wtrysku paliwa nie sprawdziłem,
ale na zewnętrznych to iskra jest i rozpylanie na wtryskiwaczu też.
napięcie na wtryskiwaczu też sprawdziłem i jest ale jakby -4V a jak kręcę rozrusznikiem to wskakuje na +6V impulsowo to szacunkowo bo bezwładność wskazówki
bynajmniej żarówka na tym nie świeci ale rozpylanie jest.
co jeszcze przychodzi mi do głowy to czujnik położenia wału na dole ale dostęp do niego jest kiepski ,są trzy przewody ,dwa pokazują oporność między sobą a jeden jakby pusty
Lux-Toledo
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 13 grudnia 2018, o 06:29
Lokalizacja: Żagań
Car: Toledo 1L
Engine: 1.6 AFT

[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Postprzez Lux-Toledo » 19 stycznia 2019, o 09:05

czy jest możliwość zmiany dawki startowej paliwa ?
już go wyczaiłem że go zalewa,iskra była ale słaba i momentalnie go zalewa,
popracuję nad lepszą iskrą,ale dawka paliwa też mogłaby być mniejsza,chociaż nie wiem czy to jest możliwe zimą podczas rozruchu .
czy można to jakoś ustawić Vagiem ? VCDS-Lite ?
Lux-Toledo
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 13 grudnia 2018, o 06:29
Lokalizacja: Żagań
Car: Toledo 1L
Engine: 1.6 AFT

[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Postprzez Lux-Toledo » 24 stycznia 2019, o 18:52

cewka wymieniona,jest jakby poprawa ale dalej nie pali,jedynie zagada gdy zdejmę wtyczkę z pompy i ciśnienie w przewodach paliwowych zmaleje,
temperatura powietrza -3
przed odpaleniem na Vagu dawka paliwa,otwarcie wtryskiwacza 91ms jak kręcę rozrusznikiem i troszkę zagada to spada do 54ms,
wydaje mi się że to za dużo .
ale że jest zimno to może jest sporo podwyższona,
nie wiem ja wyregulować tą dawkę,najlepiej zmniejszyć
Lux-Toledo
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 13 grudnia 2018, o 06:29
Lokalizacja: Żagań
Car: Toledo 1L
Engine: 1.6 AFT

[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Postprzez Lux-Toledo » 30 stycznia 2019, o 06:01

po wymianie wielu elementów silnik zagadał na 3 sekundy,osiągnął obroty trochę ponad 500 ,zgasł i wywalił błąd 00515,
podmieniłem aparat zapłonowy i dalej to samo,
Lux-Toledo
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 13 grudnia 2018, o 06:29
Lokalizacja: Żagań
Car: Toledo 1L
Engine: 1.6 AFT

[1L] Silnik zgasł w trakcie jazdy i nie odpala

Postprzez DzieX » 30 stycznia 2019, o 11:24

Błąd 00515 ma różne warianty.
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00515
Seat Toledo r32 4wd DSG
facebook, forum
Avatar użytkownika
DzieX
Junior Admin
 
Posty: 2305
Dołączył(a): 22 czerwca 2011, o 09:58
Lokalizacja: Warszawa
Car: Toledo 1M, Laguna 3
Engine: BHE, M9R

Poprzednia strona

Powrót do Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron