jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów???

Wszystko o silnikach wysokoprężnych

Moderatorzy: remiq, Sony, CYRULIK, koti

jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów???

Postprzez Szymek08 » 20 października 2009, o 14:36

Mam pytanie do forumowiczów - Wie ktoś może jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegów w Toledo II 1.9 TDI AHF no i jak się okaze ze trzeba go uzupełnic to jak to zrobić??? Szukam na forum ale jakoś znaleść nie mogę. Z góry dzieki za pomoc.
Szymek08
Forumowicz
 
Posty: 1685
Dołączył(a): 22 sierpnia 2009, o 17:18
Lokalizacja: Piła
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF+

Postprzez Bonbini » 20 października 2009, o 21:26

Dobre pytanie :-) Też tego nie wiem i chętnie się dowiem, bo skrzynia mi się lekko "poci" ;-) Proszę o info w imieniu posiadaczy 1L :-D
Był: viewtopic.php?t=1769
Jest: viewtopic.php?t=9766
Pozdrawiam Toledziako-maniaków :-)
Bonbini
Forumowicz
 
Posty: 955
Dołączył(a): 11 października 2009, o 02:38
Lokalizacja: Gdynia
Car: Był 1L
Engine: 1.9 1Y

Postprzez saab12 » 20 października 2009, o 22:32

mój kolega (mechanik) jak kazałem mu sprawdzić to wjechał autem na kanał, okręcił jakąś śrubkę i zaczął olej odrazu lecieć, to mówił, ze mam olej :P ale to chyba takie ala "sprawdzanie" :P
saab12
Forumowicz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 23 września 2009, o 22:25
Lokalizacja: kłodzko
Car:
Engine:

Postprzez Bonbini » 21 października 2009, o 00:11

Tiaaa, tylko dalej nie wiemy gdzie dokładnie ten olej się wlewa :-D Czy nie jest przypadkiem tak, że wlewa się go z miejsca które jest najwyżej w obrębie skrzyni, a sprawdza się wykręcając wspomnianą śrubkę i jak leci to znaczy że jest? ;-) Ciekawy temat się robi... :roll: Może ktoś walnie fotę ze strzałką która to śrubka - choć mam pewne przypuszczenie, że to ta w odległości 10cm od czujnika cofania idąc w prawą stronę samochodu. Czekamy na znawców tematu :-P
Był: viewtopic.php?t=1769
Jest: viewtopic.php?t=9766
Pozdrawiam Toledziako-maniaków :-)
Bonbini
Forumowicz
 
Posty: 955
Dołączył(a): 11 października 2009, o 02:38
Lokalizacja: Gdynia
Car: Był 1L
Engine: 1.9 1Y

Postprzez Tomek » 21 października 2009, o 07:06

Sprawdza się odkręcając śrubkę kontrolną i tym samym otworem się uzupełnia olej (otwór jest na bocznej ścianie skrzyni więc trzeba użyć szprycy).
Tomek
Forumowicz
 
Posty: 248
Dołączył(a): 20 maja 2008, o 21:37
Lokalizacja: HAJNÓWKA
Car:
Engine:

Postprzez Bonbini » 21 października 2009, o 16:43

A jak przebiega sprawdzenie poziomu oleju? Wykręca się śrubkę i co dalej? Zawsze przy sprawdzaniu olej wypływa? Szprycą daję więcej oleju, bo i tak wypłynie go trochę w trakcie wkręcania śrubki z powrotem? Nie jestem mechanikiem i biorę to na logikę ;-)
Był: viewtopic.php?t=1769
Jest: viewtopic.php?t=9766
Pozdrawiam Toledziako-maniaków :-)
Bonbini
Forumowicz
 
Posty: 955
Dołączył(a): 11 października 2009, o 02:38
Lokalizacja: Gdynia
Car: Był 1L
Engine: 1.9 1Y

Postprzez Tomek » 21 października 2009, o 22:25

Dobrze rozumujesz ;-)
Tomek
Forumowicz
 
Posty: 248
Dołączył(a): 20 maja 2008, o 21:37
Lokalizacja: HAJNÓWKA
Car:
Engine:

Postprzez Bonbini » 22 października 2009, o 00:43

Wspaniale! :mrgreen: Tylko niech ktoś jeszcze powie ile tego oleju szprycą zapodać? Na maxa ile się da? :-P
Był: viewtopic.php?t=1769
Jest: viewtopic.php?t=9766
Pozdrawiam Toledziako-maniaków :-)
Bonbini
Forumowicz
 
Posty: 955
Dołączył(a): 11 października 2009, o 02:38
Lokalizacja: Gdynia
Car: Był 1L
Engine: 1.9 1Y

Postprzez kudlatek » 6 listopada 2009, o 21:05

Witam , a powiedzcie mi panowie co to jest za plastikowy (u mnie biały) na górze skrzyni ?
widac go jak sie podniesie klape. Był umnie otwarty i niewiem co to jest i do czego służy. pozdro.
kudlatek
Świeżak
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 listopada 2009, o 21:11
Lokalizacja: Biskupiec
Car:
Engine:

Postprzez Tomek » 7 listopada 2009, o 00:38

kudlatek napisał(a):Witam , a powiedzcie mi panowie co to jest za plastikowy (u mnie biały) na górze skrzyni ?
widac go jak sie podniesie klape. Był umnie otwarty i niewiem co to jest i do czego służy. pozdro.


To jest zaślepka otworu, przez który sprawdza się czy rozrząd dobrze jest ustawiony.
Tomek
Forumowicz
 
Posty: 248
Dołączył(a): 20 maja 2008, o 21:37
Lokalizacja: HAJNÓWKA
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do Diesel

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron