Gaśnie po przejechaniu 1 km

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
b
bart_sc

Post autor: bart_sc »

Panowie,

mam problem. Rano fura odpala bez problemu. Chodzi równiutko. Ruszam, przejadę około 1 km i przy dojeżdżaniu do skrzyżowania silnik gaśnie i nie chce zagadać. Kręci ale nie chce zaskoczyć. Wymieniłem filtr paliwa i było ok przez około miesiąc i dzisiaj problem się powtórzył. Uszlachetniacz był dolany do paliwa, filtr wymieniony więc co to może być??
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

stawiam ponownie na filtr paliwa - zrobiła się pewnie kasza przy tych temperaturach
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
b
bart_sc

Teraz właśnie z holowałem go pod blok. Na lince odpalił na 5 sekund i zaraz zgasł. Wstawiam go zaraz do garażu pod blokiem i spróbuje wieczorem czy zagada.
s
sebol89
Forumowicz

Post autor: sebol89 »

na moje też filtr paliwa. Wczoraj byłem przy rozmowie mechanika z klientem, który miał podobnie. I też obstawiał filtr paliwa. może być już mydło
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

bart_sc, zmień stację.
b
bart_sc

Ropa jest z NESTE. No dobra a teraz jak jest ropa w zbiorniku jaka jest to co zrobić?? Słyszałem że można dolać ze dwa litry benzyny wtedy się rozrzedzi trochę ropa?? Biorąc pod uwagę że mój silnik jest bez pompowtrysków to chyba nic się nie stanie a może pomoże??
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

bart_sc pisze:dwa litry benzyny

No nie żartuj że tyle. Możesz wziąć postawić w grzanym garażu na noc i później dolać jakiś specyfik. Nie wiem czy teraz dolanie czego kolwiek pomoże, możesz spróbować ale rozsądnie.
b
bart_sc

Uszlachetniacz STP był wlany :cry: Teraz fura stoi w garażu, akumulator się ładuje. Wieczorem niestety muszę wyjechać z garażu na noc więc rano będzie zapewne to samo. Mam prawie cały zbiornik tej ropy więc nie będę jeździł całą noc żeby wyjeździć :mrgreen: Kurde no nie wiem czy ryzykować z tą benzyną. Co do tych 2 litrów benzyny na cały bak ropy to nie jest dużo. Czytam na innych forach że ludzie leją nawet i 4 litry beny do całego zbiornika ropy.
Awatar użytkownika
INS
Forumowicz

Post autor: INS »

na cały bak można spokojnie 5l benzyny przy takich mrozach. Tak jest nawet napisane w książce-instrukcji pojazdu. Osobiście tego jeszcze nie robiłem, ale ja leje zawsze VP diesel, albo Ultimate z BP. Dziś rano -17 jedno grzanie świec i pół obrotu rozrusznika :-) aż się zdziwiłem sam. Jak będziesz wymieniał znowu filtr paliwa polecam Knecht, Mann, Bosch

[ Dodano: 2010-01-23, 20:23 ]
bart_sc pisze:Na lince odpalił na 5 sekund i zaraz zgasł
Diesla nie powinno się odpalać na "popych" bo jest ryzyko przeskoczenia rozrządu
AHF seria (122Km@246Nm) + Lightowy chip by Ali (137Km@297Nm) :-)
b
bart_sc

ooo właśnie tak myślałem. Kolega dzwonił że fura może stać w garażu do rana więc odmarznie i powinien odpalić. Jak odpali śmigam na stacje po benzynke :-D Czy jak mam filtr BOSHA (kupiony w serwisie Seata) wymieniałem miesiąc temu to teraz po tej przygodzie znowu muszę go wymienić?? W serwisie zapłaciłem 140 PLN i nie uśmiecha mi się znowu płacić tyle kasiory.
ODPOWIEDZ