[1M] Przepływomierz w silniku benzynowym

Wszystko o silnikach benzynowych

Moderatorzy: remiq, Robo, Sony, CYRULIK, Roxon40, peter174

[1M] Przepływomierz w silniku benzynowym

Postprzez siwy_a1 » 11 grudnia 2009, o 02:38

Witam. Posiadam Tolka 1M 1.6 16V 77 kW z '02r. Poczytałem ostatnio trochę mądrych rzeczy na forum ;) i pomyślałem o wyczyszczeniu przepływomierza. Otwieram maskę, zdejmuję osłonę z filtrem powietrza... a tu zdziwienie - nie widzę przepływomierza :) Czy to możliwe, że go nie ma?? Czy po prostu ja jestem ślepy? Załączam zdjęcia silnika z pokrywą i bez niej. Wybaczcie niską jakość zdjęć - robiłem telefonem. Podzielcie się pomysłami :)
Załączniki
Zdjęcie013.jpg
pod pokrywą od razu przepustnica
Zdjęcie012.jpg
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez kornat » 11 grudnia 2009, o 11:14

Nie wiem czy w tym silniku jest przepływomierz ale jeżeli jest to powinien być między filtrem powietrza a przepustnicą jako że w tym przypadku filtr powietrza znajduje się w osłonie silnika to trzeba go szukać w osłonie. Jak możesz zrób zdjęcie osłony od strony silnika.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez maniekmc » 11 grudnia 2009, o 11:27

na zdjęciu nr 1 masz takie coś okrągłego zrobionego z aluminium, to jest przepustnica, a reszta pierdół przyczepionych do niej to przepływomierz brany jako całość. Wyczysc ją i zobacz co bedzie
[center]Obrazek[/center]
Avatar użytkownika
maniekmc
Forumowicz
 
Posty: 845
Dołączył(a): 19 maja 2008, o 15:02
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez siwy_a1 » 11 grudnia 2009, o 14:06

W pokrywie nie ma nic oprócz filtru powietrza. Wiem, bo z ciekawości rozkręciłem ją całą przy jakiejś okazji ;) Poza tym do pokrywy nie dochodzą żadne kable.

Z autkiem nic mi się nie dzieje, przepływkę chciałem wyczyścić profilaktycznie. Co do przepustnicy, to sama otwierająca się blaszka jest bardzo czysta. Natomiast pod nią widać już osad. Czy czyszczenie "od góry" będzie miało sens? I czy po tym zabiegu trzeba coś ustawiać (np. wolne obroty)?
Dzięki za wszelkie info :)
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez kornat » 11 grudnia 2009, o 14:24

Jest sens i powinno się czyścić co jakiś czas ponieważ jak jest brudna mogą falować obroty przy puszczaniu i dodawaniu gazu może być szarpnięcie itt. Tak po odpięciu będzie wymagana adaptacja przepustnicy.
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez siwy_a1 » 11 grudnia 2009, o 18:14

Ok, wielkie dzięki za pomoc :) A zapytam jeszcze, czy adaptację przepustnicy można wykonać tylko vagiem? czy jest jakiś sposób?
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez kornat » 11 grudnia 2009, o 19:58

Są dwa sposoby:
1. Wyczyścić, pojeździć i powinna się sama zaadaptować po kilku km (oczywiście przy czyszczeniu nie może być kluczyk w stacyjce.
2. Zwykłym VAGiem z programem da się zaadaptować.
Podobnie się adaptuję tylko chyba inna wartość będzie wpisana
http://www.fabiaclub.pl/forum-pl/viewto ... zepustnica
Avatar użytkownika
kornat
Forumowicz
 
Posty: 2452
Dołączył(a): 13 listopada 2009, o 22:48
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Car: Seat Toledo 1M
Engine: 1.9 TDI AHF

Postprzez siwy_a1 » 14 grudnia 2009, o 14:05

Ok, chyba zainwestuję w VAGa i dopiero wyczyszczę przepustnicę :) Bardzo dziękuję za wszelkie info. Pozdrawiam :)
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Postprzez Lucas » 14 grudnia 2009, o 14:28

Jak poczytasz w necie jak się to robi to podjedź na spota do Warszawy i Ci udostępnimy VAG'a :D
Avatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
 
Posty: 1362
Dołączył(a): 5 lipca 2009, o 23:54
Lokalizacja: Warszawa
Car: inne
Engine: inny

Postprzez siwy_a1 » 14 grudnia 2009, o 19:30

Rewelacja :-D Z góry serdeczne dzięki :)
siwy_a1
siwy_a1
Forumowicz
 
Posty: 326
Dołączył(a): 25 listopada 2009, o 02:25
Lokalizacja: Warszawa
Car:
Engine:

Następna strona

Powrót do Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron